Laddguiden

Att ladda sin elbil ska vara lika enkelt som att köra den.
Här har vi samlat information om laddning av elbilar.

Vad är lastbalansering?

Många av våra kunder frågar om lastbalansering så lått oss reda ut begreppet. Lastbalansering innebär att en modul mäter den totala effekten en fastighet förbrukar och sedan skickar signaler till laddboxen om den kan köra på 100% eller om laddboxen måste sakta ner för att inte överskrida fastighetens totala effekttillgång. Risken är att säkringar går om det inte finns tillräckligt med effekt. Det är inte alltid lastbalansering behövs men det är en enkel installation som gör att man som husägare inte behöver tänka på hur man använder andra effektkrävande produkter. Vi erbjuder lastbalansering till alla våra laddboxar. I större fastigheter som flerfamiljshus och kontor kan det vara klokt att satsa på en laddbox med inbyggd lastbalansering som vår Zaptec Pro. Klicka på länken nedanför att se vårt sortiment av lastbalansering.

Enegic lastbalansering

Vilken laddbox passar min bil?

När du köper din elbil ingår olika kablar för att ladda din bil. Vanligast idag och det som branschen tror blir standard är Typ2 kontakt. Allt du behöver är en laddare som har samma kontakt i andra änden och laddningen kan starta. Idag finns det många olika laddare med olika effekt, funktioner och med fast kabel eller utan. Vi på El-In tycker det är lite rörigt och därför är det så bra att vi bara erbjuder laddare som passar alla bilar oavsett modell. Så enkelt det bara kan bli!

Vilka egenskaper har laddaren?

El-In säljer laddboxar från Zaptec och Easee. Valet var enkelt då dessa laddboxar har allt man behöver idag och kommer att behöva i framtiden. Uppkopplade via 4G eller Wi-Fi, smart system som tar hänsyn till husets befintliga elsystem och tillräckligt med effekt för att tillgodose alla storlekar på batteri. Självklart passar den dessutom alla bilmodeller!

ZAPTEC-17

Elbil eller laddhybrid?

Oavsett om du har en elbil eller laddhybrid så är säker och snabb laddning ett måste. Idag dominerar laddhybrider den svenska marknaden men troligtvis kommer det skifta inom de närmsta åren. Fler och fler inser fördelen med att köra 100% på el då det gynnar både vår natur och plånbok. Bättre kan det knappast bli. Men priset då? Elbilar är ju så dyra? Glöm inte att se helheten vad din bil kostar dig totalt per månad. Dessutom subventionerar staten både 70 000kr för elbilen och 50% för laddboxen inklusive installationen. Så är det någon gång man ska skaffa elbil så är det nu.

car, sustainable car, sustainability
zaptec_go_Rock_Grey

Vad kostar det att installera en laddbox?

Om du ska ladda hemma i din villa så passar Zaptec Go perfekt. För att installationen ska bli säker, hållbar och vara berättigad 50% avdrag så ska en behörig elektriker installera. I vår service ingår installation och material när du köper en laddare. Klicka nedanför så kommer du till webshopen.  

Bor du i en bostadsrättsförening eller vill ladda på företaget kan vi hjälpa er att beräkna en kostnad för att installera flera laddare. Dessutom kan man enkelt förbereda fler laddare för framtiden, något vi vet kommer bli aktuellt snabbare än ni tror.

Några andra vanliga Frågor

Laddaren som följer med din bil är avsedd för att ladda enstaka gånger där det inte finns tillgång till en riktig elbilsladdare. Just därför blir det en stor belastning på ditt elsystem och laddaren om man använder den dagligen. Elsäkerhetsverket avråder från att använda medföljande laddare dagligen då det kan leda till brand. Vi på El-In har sett flera medföljande laddare som smält i kopplingen på det vanliga 220-uttaget. Dessutom tar det en väldigt lång tid och för den som vill ha koll på sin förbrukningen så är det mycket lättare att göra det i Zaptecs app. Vill du ha fler argument till varför du ska köpa en riktig laddare kan du kontakta oss så berättar vi gärna mer.

För installationer i en villa rekommenderas Zaptec GO. Den klarar upp till 22kW laddning men går att ställa in på valfri effekt. Därför behöver man inte dra in mer ström i huset om man inte använder ovanligt mycket mer ström än man tidigare gjort. Vi hjälper er att titta på hur det ser ut i er fastighet idag men var lugn, det är mycket ovanligt att huset behöver nya kablar från gatan eller säkra upp. Standard installation är 16A 11kW och det klarar sig de flesta utmärkt på.

Det finns de som tror att elbilar medför större brandfara än vanliga bensin- och dieselbilar. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort en studie som visar att det är det omvända. Det vill säga att det är vanligare att bensin- och dieselbilar brinner än elbilar. Självklart i förhållande till antalet bilar. Vill du läsa mer kan du klicka på länken. https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2021/maj/fa-brander-i-e-fordon-enligt-ny-sammanstallning/

El-In finns med er hela vägen till en färdig installation. Självklart vill vi även finnas för er efter installationen för att se till att er anläggning fungerar felfritt i många år. Därför finns El-In Services som hjälper till med eventuella problem och ser till att era laddare fungerar år efter år.

Ägaren av elnätet där du bor tar betalt för storleken på din huvudsäkring in till huset eller fastigheten. Vanligast är 16 eller 20 ampere. Det finns det idag begränsningar i vårt elnät då det inte dimensionerades för elbilar, solceller, vindkraft m.m. Detta håller såklart på att byggas ut ständigt men ger oss en del begränsningar i hur stor strömstyrka vi kan och vill ta ut. Månadskostnaden för en större säkring än 20A är ganska hög och ger inte någon större vinning som systemet är uppbyggt idag. Men vem vet hur framtiden ser ut? Kanske erbjuder elnätsägarna alternativ som gör det möjligt att säkra upp enbart för enbilen eller bara betala för förbrukningen till bilen?

Vi vill ha en framtidssäkrad laddare så vi slipper byta ut den redan om några år, för det är så snabbt utvecklingen går idag.

På en 16A säkring kan laddaren ge 11kW och det räcker gott och väl för dagens elbilar. Skulle du vilja ha mer löser vi givetvis det åt er. Kontakta oss så hjälper vi er.

Vi på El-In vill göra det enkelt för dig som privatkund. Därför har vi ett fast pris på installation av vår Zaptec Go. För endast 7995kr får ni marknadens minsta 22kW laddare installerat och klart efter avdrag. I det priset ingår 3-fas inkoppling på 16A (11kW laddning) och 20 meter kabeldragning. Skulle ni veta redan nu att det behövs mer eller har andra önskemål är det bara att kontakta oss så hjälper vi er.

Varukorg